preskoči na sadržaj

XII. gimnazija Zagreb

 > Događanja
DAN RUŽIČASTIH MAJICA

I XII. GIMNAZIJA VOLI NOSITI RUŽIČASTE MAJICE

Nije tajna da se u svakoj školi događa vršnjačko nasilje među učenicima. Zato se i kod nas,  svake godine, održava Dan ružičastih majica, kao demonstracija protiv nasilja.

Ove smo godine spojili snage s Veterinarskom, Poljoprivrednom i Prehrambeno-tehnološkom školom i 28. veljače održali priredbu u našoj dvorani. Čak smo se pojavili i na televiziji!

Imali smo prelijepo uređenu dvoranu  i fantastičan program. Program je trajao sat vremena, a sastojao se od nastupa svih škola. Nakon  uvodne riječi  ravnatelja i profesora , učenici su izvodili svoje fenomenalne točke.

Jedan od najvažnijih trenutaka priredbe  bila je prezentacija o primjeru vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj, prezentacija o Luki Ritzu, što  je ostavilo dubok dojam na učenike i podsjetilo ih kako je nasilje bespotrebno. Ako želite saznati više o tom događaju, možete na internetu pogledati sve o nagradi “Luka Ritz” ili pročitati  knjigu sastavljenu od njegovih zapisa u tinejdžerskim danima, "Sa srećom u džepu i osmijehom na licu".

Hvala svima koji su došli i sudjelovali u ovome divnom događaju. Nadamo se kako vas je priredba podsjetila da riječi bole isto kao i djela te da nitko ne zaslužuje biti ismijavan ili zlostavljan na bilo koji način. Moramo poštivati druge kao što poštujemo  sebe.

Gabriela, Lucija I Maria, 2.c


XII. gimnazija kao domaćini na „Matineji“ Festivala svjetske književnosti

PRED 500 SREDNJOŠKOLACA NAŠI UČENICI PREDSTAVILI PISCA FRANJU JANEŠA

U srijedu 6. rujna učenici naše škole, zajedno sa svojim profesorima i ravnateljicom, prisustvovali su petom Festivalu svjetske književnosti koji se održava od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu.

U velikoj dvorani kina Europa moderirali su maturanti naše škole pod vodstvom profesorice Korane Serdarević. Kao gost književne matineje s moderatorima je razgovarao Franjo Janeš, 35-godišnji hrvatski autor nekoliko romana, za koje i nagrađivan, a od kojih nas je ponajviše zanimao posljednji roman „Tunel na kraju svjetla“, triler čiji su protagonisti četvero srednjoškolaca.  

Na samom početku učenica Ema Gramnjak, inače amaterska glumica, izvela je monolog u kojem je utjelovila jedan lik iz romana koji se bori s velikim životnim problemom, te nas je tako uvela u djelo. Ispraćena gromoglasnim pljeskom, pozornicu je prepustila Filipu Škrlecu, Ivi Habek, Danijeli Mali te Magdaleni Vrgoč  koji su nas upoznali s autorom i krenuli u otkrivanje nastanka romana „Tunel na kraju svjetla“. Razgovarajući o likovima, fabuli, društvenim problemima, autorovim početcima i životu, dobili smo odgovore na mnoga zanimljiva pitanja. Pred sam kraj čuli smo i kritiku koju je napisala i pročitala učenica Iva Habek te iznenadila autora koji je po prvi puta čuo takav osvrt iz pera adolescenta te ju je pohvalio za njezin rad.

Tijekom sat vremena, koliko je trajala književna matineja, kroz dvoranu prepunu srednjoškolaca, čuli su se smijeh, pljesak i mnogobrojna pitanja koja je publika postavljala autoru, a na koja je on rado odgovarao. Na kraju druženja autor se zahvalio svim posjetiteljima te istaknuo kako po prvi put imao tako mnogobrojnu i zainteresiranu publiku.

Katarina Domić, 4.b


POSJET HRVATSKOJ NARODNOJ BANCI

I ove se godine u Republici Hrvatskoj prikladno obilježio Svjetski tjedan novca (izvorno Global Money Week, www.globalmoneyweek.org). Nizom aktivnosti, kao što su tematske radionice, stručna predavanja i okrugli stol, koje su se održale krajem ožujka diljem Republike Hrvatske, sustavno se i trajno potiče unapređenje razine financijske pismenosti učenika, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

U pratnji profesorica Dražene Anđelić i Dijane Soldić, maturanti naše škole su učionicu matematike na nekoliko sati zamijenili nekadašnjom burzovnom dvoranom, gdje je za njih bilo organizirano predavanje. Osim s povijesti novca, i drugim načinima plaćanja, učenici su kroz praktične primjere upoznati s aktualnim ponudama bankovnih i financijskih usluga namijenjenih njihovom uzrastu, npr. studentskim računima, štednjama i kreditima. Naglasak je stavljen na pravovremeno informiranje, usporedbu ponuda različitih pružatelja usluga te objektivnu procjenu individualnih mogućnosti kako bi se smanjio rizik naknadnih iznenađenja. Uz to, učenici su  mogli saznati kakva je uloga HNB-a u pogledu zaštite potrošača.

Također su razgledali zgradu Hrvatske narodne banke, čuli ponešto o palači Zagrebačke burze za robu i vrednote, koja je djelovala u toj zgradi od 1927. i slovila kao najmodernija među postojećim europskim burzama. Za uspomenu su od domaćina dobili i zbirku kovanog novca Republike Hrvatske.


ERATOSTENOV EKSPERIMENT ILI KAKO SMO MJERILI OPSEG ZEMLJE

Prvog dana proljeća, 21. ožujka ove godine u školama diljem svijeta učenici mjere opseg Zemlje na isti način kao Eratosten. Eratosten je bio grčki matematičar, geograf i astronom koji je već u 3. stoljeća prije Krista izmjerio opseg Zemlje zapanjujuće točno - 39 600 kilometara. Danas je poznato da prema satelitskim premjerima opseg Zemlje po meridijanu iznosi 40 008 kilometara.

Eratostenov eksperiment je globalni eksperiment u kojem se mjeri opseg Zemlje po meridijanu, kada sunčeve zrake padaju na ekvator pod pravim kutom, a za koji je potreban samo štap i matematika. XII. gimnazija se ove godine, po prvi put, uključila u eksperiment. Sama prijava odvija se preko portala http://eratosthenes.ea.gr. Pomoću google maps-a odredili smo geografsku širinu i dužinu naše škole: 45°49'57.9"N 16°03'42.2"E, prijavili se u sustav i dobili moguće škole partnere koje se nalaze na sličnoj zemljopisnoj dužini. Mi smo se povezali s Goethegymnasium in Weissenfels, Njemačka, Neuen Mittelschule Schattendorf, Austrija i 3o Gimnasio Argostoliou, Grčka.

Kako je mjerio Eratosten?

Eratosten je uočio da sunčeva sjena ne pada pod istim kutom u podne 21. lipnja (prvi dan ljeta) u Aleksandriji i Sieni (današnji Asuan) koja se nalazi gotovo na sjevernoj obratnici. To je jedino moguće ako je Zemlja zakrivljena. Dakle, kut sunčevih zraka u Sieni je iznosio 0°, a u Aleksandriji 7.5°. Izračunao je da je to pedeseti dio kružnice te je udaljenost između dva mjesta pomnožio s 50.

                        

Kako smo mi mjerili?

Uz pomoć google maps-a odredili smo udaljenost između naše i navedenih škola, a točno u lokalno solarno podne (12.04 h) 21. ožujka izašli smo u dvorište škole i mjerili duljinu sjene postavljenog štapa duljine 1 m. Sjenu štapa smo mjerili više puta te kao rezultat uzeli srednju vrijednost. Uz malo znanja trigonometrije izračunali smo kut pod kojim sjena pada na tlo, a pomoću kuta i udaljenosti između škola te poznavanja geometrije kruga (odnosa duljine luka, središnjeg kuta i opsega kruga) izračunali smo opseg Zemlje.

                   

Kao najtočniji rezultat smo uzeli 37 244 km koji smo dobili koristeći udaljenost do škole u Austriji.

U eksperimentu su sudjelovali učenici prvih (1. c i d.) i jednog trećeg razreda (3.a) uz mentorstvo profesora fizike i matematike, Ivana Gverića i Dijane Soldić.

 

 


SEECEL ISCED 3 projekt

   The SEECEL school team was formed in October2014. Within two weeks each participant had to produce their annual programme (curriculum) with the annex related to the ISCED 3 activities. The follow-up activities included the change in the School Annual Curriculum, which had to be approved by the School Board and sent to the local government Education Department and the Ministry of Science, Education and Sports.

   As being asked from the co-ordinator,  twenty members of the stuff, all being teachers teaching a number of different subjects and with different in-class experience, some of them being juniors up to the most experienced ones , ie mentors, took part in the on-line survey. The school co-ordinator translated all the questions as most stuff could not understand the level of the language used in the survey.

   The first in a number of presentations was organised in November 2013 and it was the held by Ms Jadranka Groza, the ISCED 2 Sisak school project co-ordinator. 

   The project co-ordinator translated the programmes of the SEECEL team members that included co-operation with other institutions and companies and these were submitted to SEECEL.

  Seven teachers and their students organised the cross-curricular in- school exhibition dedicated to the centenary of the beginning of the 1st World War during October.

   All the teachers and the school counsellor with the co-operation of all the students prepared and organised the Christmas Fair in December.

   The school co-ordinator has already arranged two other presentations, the former to be held by the Ministry of Science, Education and Sports official in charge of the EU projects and the latter by the chief executive officer of the recently founded ethical bank in Croatia. Their presentations are to be held in  February 2015.         

 


PROJEKTI AMBIDEKSTER KLUBA

Dragi učenici, profesori, roditelji…

Ambidekster klub u suradnji sa XII.gimnazijom ove školske godine 2014./2015. provodi 2 projekta: KIM-kultura izgradnje mira i promicanja nenasilnog ponašanja među djecom i mladima i Klikni za sigurnost. Pa evo ponešto o svakom projektu i o tome kako se možete uključiti…

Projekt „KIM-kultura izgradnje mira i promicanje nenasilnog ponašanja među djecom i mladima“ usmjeren je na prevenciju i suzbijanje nasilja među mladima. Kroz projektne aktivnosti se potiče sudjelovanje mladih u promjenama unutar lokalne zajednice kako bi se pridonijelo podizanju svijesti javnosti o ovom rastućem problemu nasilja među djecom i mladima kao i poticaju da se djeca i mladi zalažu za poštivanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti. Projekt „KIM“ namijenjen je prije svega populaciji mladih od 14-18 godina i  njihovim roditeljima te nastavnicima uz sudjelovanje mladih volontera-aktivista kao i  učitelja i stručnjaka iz lokalne zajednice. Provodi se u Zagrebu i Županji uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba. Ciljevi projekta su:

  • prevencija i suzbijanje nasilja među mladima
  • poticanje učenika na aktivno zalaganje za poštivanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti
  • smanjenje tolerancije na međuvršnjačko nasilje

Više  saznajte otvaranjem priloženog dokumenta.

KIM-kultura.doc

 

Završetak projekta

Poštovani,

s obzirom na završetak projekta KIM izvođenog šk. god. 2014/2015,
šaljemo Vam tekst i link snimljenog glazbenog spota kako biste, ukoliko želite, ono mogli objaviti na stranicama svojih škola.

Za web:
Projekt „KIM - kultura izgradnje mira i promicanja nenasilnog ponašanja u djece i mladih“ Ambidekster kluba provodi se školske godine 2014./2015. u Zagrebu i Županji. Usmjeren je prevenciji i suzbijanju nasilja među mladima, smanjenju tolerancije na vršnjačko nasilje i zalaganju za poštivanje ljudskih prava. Posebnost ovog projekta je glavna uloga djece i mladih koji postaju pokretači društvenih promjena unutar vlastitih lokalnih zajednica na način da sudjeluju na svim razinama projekta – od procjene potreba u zajednici preko osmišljavanja vlastitih kampanja protiv nasilja pa do njihove provedbe. U sklopu projekta u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama na području Dubrave te u Županji provele su se edukativne radionice s vršnjacima-aktivistima te su oni potom održavali informativne prezentacije o nenasilju u razrednim skupinama. Održane su i psihosocijalne radionice s ciljem prevencije nasilnih ponašanja kod djece i mladih.

Važan dio projekta zauzima medijska kampanja „Tolerancija – peta strana svijeta“ kojoj je cilj promicati aktivnosti projekta te doprinijeti podizanju svijesti javnosti o rastućem problemu međuvršnjačkog nasilja. U okviru kampanje a uz mentorstvo glazbenice Mirele Priselac Remi snimljena je rap pjesma „STOP nasilju“ našeg vršnjaka-aktivista Hrvoja Huga Kranjčeca. Za produkciju pjesme zaslužan je Luka Tralić Shot te je za pjesmu snimljen i video-spot pod vodstvom partnerske udruge Blank-filmski inkubator. Naši vršnjaci-aktivisti sudjelovali su na radionicama osmišljavanja scenarija spota te su snimanje i montažu spota sami odradili, uz mentorstvo suradnika iz Blanka.
Kako završni uradak izgleda, pogledajte ovdje:

https://www.youtube.com/watch?v=eSb6LAHi8Ss

U ime Ambidekster kluba,
 srdačan pozdrav!
  
    Ana Ivrlač

 

Projekt Ambidekster kluba „KIM - kultura izgradnje mira i promicanja nenasilnog ponašanja u djece i mladih“

O projektu
Projekt „KIM“ usmjeren je na prevenciju i suzbijanje nasilja među djecom i mladima putem aktivnosti temeljenih na principima međuvršnjačke pomoći te umrežavanja ključnih dionika u lokalnoj zajednici. Kroz projektne aktivnosti se potiče aktivno građanstvo mladih te njihovo sudjelovanje u promjenama unutar lokalne zajednice kako bi se pridonijelo podizanju svijesti javnosti o rastućem problemu nasilja među djecom i mladima kao i poticaju da djeca i mladi aktivno participiraju i zalažu se za poštivanje ljudskih prava i uvažavanje različitosti.
Projekt „KIM“ namijenjen je prije svega populaciji djece i mladih adolescentne dobi i njihovim roditeljima te nastavnicima uz sudjelovanje mladih volontera-aktivista kao i učitelja i stručnjaka iz lokalne zajednice pri čemu su korisnici aktivni sudionici cjelokupnog procesa izvođenja projekta: od procjene stanja u lokalnoj zajednici preko planiranja, kreiranja i izvođenja aktivnosti projekta do evaluacije učinkovitosti projektnih aktivnosti.  
 

Aktivnosti projekta
Središnje aktivnosti koje se provode su:
1.    Opća prevencija – izvođenje programa radionica u suradničkim i partnerskim školama "Pozitivna spika-manje nasilnika!"
2.    Selektivna prevencija – izvođenje programa radionica "I ja mogu drugačije" – radionice za učenike viših razreda osnovne škole u riziku od razvoja nasilničkih obrazaca ponašanja
3.    Senzibilizacija i informiranje roditelja i lokalne zajednice o problemima međuvršnjačkog nasilja putem roditeljskih sastanaka i prezentacija na roditeljskim vijećima u suradničkim i partnerskim školama
4.    Medijska kampanja „Tolerancija – peta strana svijeta“ – nastavak provođenja kampanje započete tijekom provođenja projekta u 2014./2015. godini promocijom spota „STOP nasilju“ autora Hrvoja Huga Kranjčeca (vršnjaka-aktivista) koji nastao u suradnji sa glazbenicom Mirelom Priselac Remi; spot se može pogledati na sljedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=WpVvZPZeDew

Projekt se provodi uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Više o aktivnostima Ambidekster kluba saznajte na Facebooku: https://www.facebook.com/ambidekster.klub te na mrežnoj stranici Ambidekster kluba www.ambidekster.hr.

 

Projekt Ambidekster kluba „Klikni za sigurnost – projekt usmjeren prevenciji nasilja nad djecom“


Projektom "Klikni za sigurnost" pridonosi se zaštiti djece i mladih od različitih oblika nasilja. Slijedom participacije korisnika (djece, mladih, roditelja, stručnjaka u sustavu socijalne skrbi) i umrežavanjem dionika omogućeno je pospješivanje preventivnog sustava u "zajednicama koje brinu". U intervencijskom smislu ovaj projekt je sveobuhvatan te uključuje preventivni i tretmanski aspekt djelovanja kojim se pridonosi stvaranju sigurnijeg okružja za odrastanje djece i mladih te se posebice nastoji pridonijeti zaštiti djece i mladih koji su doživjeli neki oblik nasilja. U aktivnosti projekta planirano je uključivanje djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina.

U sklopu projekta provode se sljedeće aktivnosti:
1. Opća prevencija – izvođenje radionica "Budi najjača karika u lancu nenasilja"
2. Selektivna i indicirana prevencija – grupni rad s djecom i mladima, grupni rad s roditeljima
3. Tretmanske intervencije – individualni  rad s djecom, mladima i roditeljima, obiteljsko savjetovanje, krizne intervencije za djecu i mlade adolescentne dobi – obiteljski pristup
4. Medijska kampanja „Klikni za nenasilje“ usklađena s  ciljevima  nacionalne kampanje „Dislajkam mržnju“ u koju će se uključiti mladi vršnjaci-aktivisti.

Podrška za djecu i mlade koji su imali iskustvo kao žrtve nasilja  i njihove roditelje

Za učenike naše škole i ostalu djecu i mlade u našoj lokalnoj zajednici koji su sudjelovali u nasilnim događajima kao žrtve nasilja te bi htjeli o tome s nekime razgovarati osigurana je stručna podrška putem online savjetovališta "Klikni za sigurnost“ koje je dostupno na stranici http://www.ambidekster.hr/hr/klikni-za-sigurnost----online-savjetovaliste-ambidekster-kluba 

Moguće je postaviti pitanje slanjem maila na adresu: spirit@ambidekster.hr.

Projekt se provodi u gradu Zagrebu te u Ličko-Senjskoj županiji.
Planirane aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih.

Više o aktivnostima Ambidekster kluba saznajte na Facebooku: https://www.facebook.com/ambidekster.klub te na mrežnoj stranici Ambidekster kluba www.ambidekster.hr.


DOJDI OSMAŠ

U petak, 15. svibnja 2015., učenici prvih, drugih i trećih razreda naše škole sudjelovali su na prezentaciji srednjih škola grada Zagreba, već svima poznatoj manifestaciji Dojdi osmaš!, koja se ove godine održavala na Trgu Nikole Šubića Zrinskog (Park Zrinjevac). Učenici su pripremili promotivne materijale i plakat o našoj školi. Na štandu nije bilo dosadno jer su naši učenici i zasvirali. Također, učenici Tin Pavlinec (I. d), Tin Duvnjak (II. a), Ivan Tomić (III. d) i Sara Pavlović (IV. c) oduševili su svojim glazbenim sposobnostima.

Sretni smo na zainteresiranosti osnovnoškolaca za našu školu te svima želimo dobrodošlicu u prvi razred!

Pogledajte djelić atmosfere s našeg štanda.

  

  

     


PO BJELOVARSKOM KRAJU

U srijedu, 20. svibnja 2015. godine članovi Vijeća učenika su sa svojim nastavnicima, pedagoginjom i ravnateljicom posjetili su grad Bjelovar, Etno park u Velikom Trojstvu, obiteljsko gospodarstvo VINIA i konjički klub FURIOSO. Pogledajte kako su se proveli!


 

Božićna idila

 

             06.12.2011.g. obilježili smo Dan Sv. NIkole. Malim poklončićima, slasticom i misaonim citatom, razveselili smo učenike, profesore i djelatnike škole. Učenik Endy iz 2. B razreda odlično je odigrao ulogu Sv. Nikole, a uključile su se simpatične pomoćnice.

             Najzaslužnija za blagdansko ozračje je prof. hrv. jez., Biserka Malenica, kojoj zahvaljujemo na božićnom duhu koji je unijela među nas. Svi smo sudjelovali i divno se zabavljali.

                                                                                                             Učenici drugih i četvrtih razreda

                                                                                                           Tena Brezović i Marina Radoš,4. e

                      SLIKE:

     http://gimnazija-dvanaesta-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=9

     http://gimnazija-dvanaesta-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=8


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
E-dnevnici

Školska liječnica

UPISI

Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Online sadržaji

Da bi se ulogirali na sljedeće sadržaje,
potrebno je imati aktivan

elektronički identitet: AAI@EduHr za
akademsku i istraživačku zajednicu, odnosno
HUSO korisnički račun za učenike,
nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola.

 


 


 


 

 

 

Flag Counter

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 5. 2017.

Ukupno: 188144
CMS za škole logo
XII. gimnazija Zagreb / Gjure Prejca 2, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-dvanaesta-zg.skole.hr / ured@gimnazija-dvanaesta-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju